Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek T betűvel/1

2009.08.09

TÁLYOG: Lásd SEB

TÁPLÁLÓ

A Bojtorjángyökérnek tápláló hatása van. Főleg a köpcös testalkatúak erősítő és fiatalító gyógynövénye, erre a célra keverjük Pitypanggyökérrel és levélzetével. A sovány testalkatúak, Édesgyökérrel együtt fogyasszák táplálás céljára.

A Moszat, tápláló erősítő tulajdonsággal rendelkezik. Jó növényi tápanyag lábadozás, öregség, túlzott soványság és hormonális (pajzsmirigy) gyengeség esetén. Újjáéleszti a plazma-szöveteket, az egész testen belül, leállítja a kötőszövetek pusztulását. Táplálja a létfontosságú testnedveket. Belsőleges használatra ételbe is keverhető. Ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, melyek létfontosságúak a szövetek és mirigyek számára. Túlzott soványság, növekedésben való visszamaradás esetén alkalmazzuk. Nem ajánlott erősen fertőzött betegség ideje alatt fogyasztani, csak a betegséget előidéző kórokozót táplálnánk vele. Gyógyulás, méregtelenítés után, használata már javasolt. Ne használjuk emésztőrendszeri pangásos betegségek esetén sem (bélrenyheség, szorulás).

Az Orvosi Ziliz a szövetre, vérre, izomra, velőre, idegre, nemi (reproduktív) szervekre hat. Hatását a légzőszerveken, húgyrendszeren, emésztőrendszeren, idegrendszeren keresztül fejti ki. Tápláló erősítőszer, megújító, fiatalító hatású, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító, vízhajtó, sebgyógyító, hashajtó, hatással rendelkezik. Az Orvosi Ziliz használható alultápláltság esetén. Nyugtatja a bőrt és a nyálkahártyákat. Az Orvosi Ziliz a légzőszervi bajok gyógyítója. Megtisztítja, és felfrissíti a test szöveteiben a vizet. Pangásos betegségek, ödéma, vízkór, nyirok megbetegedések, reuma esetén nagyon ajánlott, teaként és borogatásként is alkalmazni. A Zilizgyökér a legjobb tápláló erősítőszer. Gyökereit főzhetjük, süthetjük, fehér puha csemege. Zsenge leveleiből készíthetünk salátát. Fogyasztása fiatalító hatással van a köpcös és a nagyon sovány testalkatú emberekre Gyömbérrel fogyasztva, tejben főzve. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

  

TBC (= TUBERKULÓZIS, GÜMŐKÓR)

Lásd még BÉL, KÓROKOZÓK, TÜDŐ, VÉRTISZTÍTÁS.

Bőrfarkas, extrapulmonális tuberkulózis, tüdőtuberkulózis.

Okozója a tuberkulózis baktérium, mely elég nagy ellenállást mutat a hagyományos fertőtlenítés ellen, hosszú ideig megtartja fertőzőképességét. A hűvös, nedves, sötét hely a számára megfelelő, de a földben, porban kiszáradva is sokáig fertőzőképes marad. Különböző fajtái léteznek, és ezek is állandóan változnak. Az embert, a human (emberről emberre terjedő), és a szarvasmarha tuberbaktériumok betegíthetik meg. A betegség, a beteg köhögése, és a beteg állatok nyers tejének fogyasztása által terjed. A szervezetben gyulladást okoz, majd ez a terület el is hal. Az ellenálló szervezet a baktériumokat betokosítja, hogy elzárja a test többi részétől. Ez a tokba zárt baktérium évekig, évtizedekig megmarad a szervezetben, és legyengülés esetén újrafertőzi azt, gyorsan haladva a vérkeringésen keresztül, bármely szervet megbetegítheti. E szerint ismerünk tüdő (tüdőtuberkulózis), vese, csont, húgyivar szervek, here, agyhártya, bél (ezek együttes elnevezése: extrapulmonális tuberkulózis), bőr (bőrfarkas) TBC-t. A szervek sejtjeit teljesen képesek elpusztítani. A baktériumok mindenütt megtapadhatnak, legsúlyosabb formája a teljes szervezetre kiterjedő, militáris TBC, kölesgümőkór. Kezelése a továbbterjedésének megakadályozásából áll. Gyermekeket védőoltással látják el, hogy szervezetük, jó immunrendszer esetén, az esetleges fertőzést azonnal felismerje, elölje, vagy betokosítsa. Sokszor maguk a betegek, és hozzátartozóik, nem veszik komolyan a kezelés fontosságát a kezdeti stádiumokban.

 

Nyaki nyirokcsomó duzzanatra (Görvély, skrofula) fürödjünk meg naponta: Apróbojtorján teában.

A Borókabogyó a hatását a légzőszervekben is kifejti. Izzasztó (diaforetikus), fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. A bőrön és a légzőszerveken keresztül salaktalanítja a szervezetet, könnyíti a légzést. A Borókabogyó tisztító hatású, rombolja és pusztítja, még az ellenálló baktériumokat is, ezáltal hat a test legbensőbb szövetelemeire, tüdőre is. Intenzív levegő és vértisztító hatása, főleg bakteriális fertőzésekkel szemben érvényesül. A Borókabogyó megtört, ledarált porából készült massza, külsőleg fájdalomcsillapító, és helyi vérkeringést növelő hatása miatt jól használható, nehéz légzés ellen. A levegő tisztítására, légzéskönnyítésre, zöld részeit, rügyeit, bogyóit is égetik, vagy párlatát gőzölik járványos betegségek megelőzésére fertőtlenítőként. Fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással is rendelkezik. Használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt. Túlzott, vagy hosszú ideig tartó használata a vesében bevérzéseket okozhat.

A Dió levelét, éretlen, gyenge termését, kopácsát használhatjuk, vértisztító hatása miatt. A levelét használhatjuk külsőleg tbc-s bőrkiütések, rosszindulatú daganatok, kelések, borogatására, és fürdővízként. Tbc-és betegségekre specifikus. Mirigyduzzanatok elleni hatása jól érvényesül scrofulosis-nál (görvélykór). A tinktúra tisztítja a májat, a gyomrot és a vért. Megújítja a vérképző szerveket, vérhígító tulajdonsággal rendelkezik. A szeszes kivonat erősíti az idegeket is.

Tüdőbetegségek esetén készítsünk Fekete nadálytő bort, ebből igyunk. Lásd TÜDŐ.

Bél-tuberkolózis okozta, magas lázzal járó betegség esetén, ajánlott a Kálmosgyökér tea fogyasztása hónapokon keresztül. A Kálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Kálmosgyökeret napközben rágcsáljuk, Cickafarkteából pedig, reggel és este 1-1 csészével fogyasztunk el kortyonként. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). A mirigyrendszer megbetegedéseire az egész testet megtisztító hatása érvényesül. A szárított Kálmosgyökér rágcsálása, segíti a dohányzásról való leszokást is, hamar kiüríti a szervezetben lévő nikotint, csökkenti az utána való vágyat. Tisztítja a tüdőt, és a tüdőben fellelhető tbc-ét, rákos daganatokat is felszámolja. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az Útifű a légzőszervi megbetegedések esetén a következőkben segít: különösen erős köhögés, szamárköhögés, tüdőasztma, hurut, tüdő-tuberkulózis. Kortyonként fogyasztjuk, amilyen melegen csak bírjuk.

A Madársóskát népgyógyászat ajánlja kezdődő gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix géppel állítjuk elő. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A rákszerű külső fekélyeket közvetlenül bekenjük vele.

A Martilapu nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt, tüdőasztma, tüdőtuberkulózis ellen eredményesen alkalmazhatjuk. Ajánlatos többször mézes Martilaputeát inni, jó forrón. Az előre elkészített Martilapu-szirup nagyon jól alkalmazható tüdőbántalmak esetén. Levelét pipában, vagy cigarettaként használhatják, maximum napi tíz szál elszívása ajánlott. Külsőleg pépes borogatásként alkalmazzuk, tüdő megbetegedés esetén. Erős levélfőzetből borogatást használhatunk mirigydaganatok felszámolására. Lüktető, gyulladásos daganatra, hűsítő és oszlató tulajdonságát használják fel. Zöld, friss leveit, megtörve helyezik a duzzanatra. A friss levél zúzalékát, kevés zsírral, vagy tejszínnel összekeverve, massza alakjában egész éjszakára kössük a felületre. Tegyünk rá törölközőt is, tartsuk melegen. Tavaszi friss levelei nagy C-vitamin tartalmuk és cinktartalmuk miatt, zöld salátaként fogyaszthatók. Dohánypótló, egyben a légutakat gyógyítja és tisztítja is.

A Medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon emberek számára, akik tüdőkórban szenvednek. A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

A Moszat a szövetre, az izomra, a zsírra hat. Hatását a légzőszerveken és a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Tápláló erősítő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító tulajdonságokkal rendelkezik. Használhatók köhögés, hörghurut, tuberkulózis, mirigy-megnagyobbodások, nyirokmirigyek, lábadozás, gyengeség esetén. Jó növényi tápanyag lábadozás, túlzott soványság esetén. Újjáéleszti a plazma-szöveteket, az egész testen belül, leállítja a kötőszövetek pusztulását. A megduzzadt mirigyeket lelohasztja, táplálja a létfontosságú testnedveket. Külsőleg és belsőleg is használható gyulladásos felületek, hártyák gyógyítására. Belsőleges használatra ételbe is keverhető, külsőleg algapakolás vehető. Ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, melyek létfontosságúak a szövetek és mirigyek számára. A Moszat az egyik legbiztonságosabb biológiai jódforrás, és tartalmazza a beépüléséhez szükséges egyéb anyagokat, ezért túlzott soványság esetén alkalmazzuk. A tüdőn keresztül menve, kitisztítja a tüdőben megrekedt lerakódásokat, és magát a kórokozót is. Nem ajánlott erősen fertőzött betegség ideje alatt fogyasztani, csak a betegséget előidéző kórokozót táplálnánk vele. Gyógyulás, méregtelenítés után, használata már javasolt. Ne használjuk emésztőrendszeri pangásos betegségek esetén sem (bélrenyheség, szorulás).

A Mezei Zsurló a szövetekre, a vérre van hatással. Hatását a légző rendszeren keresztül fejti ki. Hűtő hatású. Vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, sebgyógyító hatással rendelkezik. Használható tüdőbetegségek, tüdő okozta vérhányás esetén. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy kórokozót. Jó általános célú gyógynövény felhevült állapotok, meghűlések esetén. A hajszálerek vérzéseit leállítja, így minden belső vérzést is okozó, fertőző betegség, tüdővérzés esetén alkalmazhatjuk. Vértisztító hatású (vértoxicitás esetén), jót tesz, fertőzés okozta láz ellen. Kiegészítő kezelésként, jó nehéz légzés, és tüdőtuberkulózisnál, vérköpés állapotában is. A Zsurló kovasav tartalma elősegíti a tuberkulotikus tüdő gyógyulását, és rendszeres használata, megszünteti a betegség okozta általános gyengeséget is. Igyunk napi két csésze Zsurlóteát, vegyünk teljes fürdőt Zsurlóból, adhatunk hozzá Cickafarkot, Csalánt, Kakukkfüvet. A Bojtorjánmaghoz hasonlóan, jó lemosó szer, és massza formájában. Bőrfarkas (bőr-TBC) esetén is alkalmazzuk. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

 

 

TEJ

A Bazsalikom teáját tejszaporítóul is fogyasztják.

A Kardamom nyálkaoldó tulajdonsággal rendelkezik. Tejhez adva semlegesíti a tej nyálkaképző tulajdonságát, ezáltal csökkenti a nyákok keletkezését köhögés, megfázás esetén. Szomjoltóvá válik a tej. Túlzott kávéfogyasztás esetén a tejben bevett Kardamom por, semlegesíti a kávé koffeinjét, szünteti a remegést, nyugtatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját.

 

TEJKIÜTÉS

A Diót használjuk, vértisztító hatása miatt. Levelének forrázatát, kopácsának tinktúráját, külsőleg bőrkiütések, tejkiütés, fejkoszmó, gennyes kiütések, borogatására, és fürdővízként használjuk. Csecsemőknél szájpenészre is jó.

A Kálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával. Ez idő alatt fogyasztható Bazsalikomból, Gyömbérből, Kurkumából tea, maximum napi három csészével. Készítsünk masszát a gyökér porából, vajjal, vagy tiszta krémmel, ezzel kenjük be a bőrfelületet.

A Madársóskát népgyógyászat ajánlja kezdődő gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix géppel állítjuk elő. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A rákszerű külső fekélyeket közvetlenül bekenjük vele. Bőrkiütések esetén a Madársóska teáját melegen fogyasszuk napi két alkalommal.

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

 

TELÍTETLEN ZSÍRSAV

A Dió termése sok telítetlen zsírsavat, mikroelemet, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, vasat és B5 vitamint, B7 vitamint (H-vit.), F-vitamin, C-vitamint tartalmaz

 

TELJESÍTŐKÉPESSÉG (TESTI)

Négy hetes Csalánkúra, napi 3 csésze kortyonként, növeli a testi erőt, és a fáradékonyságot szünteti.

 

A Szerecsendió teljesítőképességet növelő, az egész testet felfrissítő (afrodiziákum), vérserkentő, általános működés-szabályozó, tulajdonságokkal rendelkezik. Használható nehéz légzés, általános gyengeség, hideg végtagok, általános lehűlés, nemi működés csökkenése (impotencia, frigiditás) esetén. A vékony testalkatú egyének gyógynövénye. Csökkenti az idegrendszerben (magas Vata) a túlfokozott idegállapotból eredő melegigényt, remegést, elerőtlenedést, álmatlanságot, érzékszervek gyengülését, akadozó beszédet, kimerülést. Illóolaj formájában, készen is kapható. Győződjünk meg róla, hogy belsőlegesen is alkalmazható-e. Használható általános gyengeség esetén. Ellenjavallatait lásd a gyógynövénynél.

 

 

 

 

TELT (KAPHA) TESTALKATÚ EGYÉNEKNEK

KAPHA: Egy, a három fő biológiai hatóerőből. Egyben a telt, laza, hízásra hajlamos testalkatú egyénekre jellemzően ható, fő biológiai megnyilvánulás. Tehát van maga a biológiai hatóerő, és van a telt testalkatú egyén. Fémek és növények is rendelkeznek Kapha tulajdonságokkal.

A vízből és a földből származik a Kapha.

Tulajdonságai: hűvös, nyirkos, nehézkes, lassú, lagymatag, változatlan, sima modorú, együgyű és nem világos. Fenntartja a test anyagi összetételét, súlyát, összetartja a testet.

A Kapha, természetes állapotában, a szilárdságért, stabilitásért, a testnedvek és ízületi folyadékok szinten tartásáért felelős, valamint a pozitív érzelmekért, a békesség, szeretet, megbocsátás érzéséért.

Túlsúlyba kerülés (magas Kapha) esetén, az emésztési energia csökken, váladék- és nyálka felhalmozódást, kimerültséget, nehézség- és hidegérzetet, sápadtságot, a végtagok bizonytalanságát, légzési nehézséget, köhögést, és túlzott alvásigényt okoz.

A Kapha tartózkodási helye a mellkasban, a torokban, fejben, hasnyálmirigyben, bordákban, gyomorban, plazmában (összes kötőszövet), zsírban, az orrban és a nyelvben van.

székhelye a gyomorban van, ahol, ha felgyűlik (emésztetlenség) betegséget okoz, ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből. A „magas” Kapha kezelését mindig a gyomor gyógyításával kezdjük.

A telt testalkatú egyénekre jellemző rendellenességek (Sama-Kapha): zavaros, ragacsos vagy sűrű orrváladék, ami nehezen jön ki, megül a torokban, bevonja a nyelvet, szálak húzódnak a nyálból, savanyú vagy sós szájíz, vértolulás, nyomásérzet a mellkasban, nehéz légzés, nyálkás széklet és vizelet, gyenge étvágy, elnehezülés, tompa fájdalmak, általános fájdalomérzet, kimerültség.

Sok gyógynövény jó a telt testalkatú egyéneknek, de az édes és váladékképző gyógynövényekből csak ritkán éljenek (pl. édesgyökér).

A Kapha gyógynövényei: bazsalikom, bojtorján, borsmenta, borókabogyó, cickafark, citrom, csalán, csikófark, eukaliptusz, fahéj, feketebors, fodormenta, galagonya, galaj, gyömbér, izsóp, kamilla, kakukkfű, kardamom, lucerna, mustármag, narancshéj, petrezselyem, pitypang, sárga lórum, szeder, szegfűszeg, vadmurok, vízmelléki csukóka, zellermag, zsálya. Italként fogyasztható még az édeskömény, rózsaszirom is. Az ajánlatok nem befolyásolják a gyógynövények betegségekre való besorolását és használatát.

A Telt testalkatú egyének ne használjanak semmilyen édesítőszert, csak

a mézet.

 

 

Az Apróbojtorján teából, napi 2-3 csésze fogyasztása javasolt. Ellenjavallatai nem ismeretesek. A Bojtorjánhoz hasonló, de annál gyengébb. A köpcös, és az eredetileg is telt testalkatú egyének jó gyógynövénye.

A Galagonyát óvatosan, vagy egyáltalán ne használjuk aktív, fekélyes állapotok, vastagbélgyulladás, egyéb gyulladással járó állapotok esetén. Valamint nem ajánlott vagy csak kúraszerűen ajánlott, alapvetően telt testalkatú egyének számára, további elhízást, és túlfűtöttséget eredményezhet, a szívbetegségüket még súlyosbíthatja is. Válasszunk más, inkább keserű ízű gyógynövényt szívpanaszunkra. Rendszeres fogyasztása, nyugtató hatása révén, a nemi vágyat csökkenti. Egyéb esetekben, teljesen ártalmatlan, és hosszú távon alkalmazható.

A Kardamom hatását az emésztőrendszeren keresztül fejti ki. Serkentő, nyálkaoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatással rendelkezik. A Kardamom a legjobb emésztésserkentő, nagyon kövér emberek emésztési gondjai esetén. Élénkíti a lépet, és az emésztőrendszer vérellátását. A vékonybélen keresztül hat az egész emésztőrendszerre, segítve az emésztést, és a felszívódást (az élelem energiává alakítását). Eltávolítja a nyákokat, kitisztítja a megrekedt, és bomló maradványokat a gyomorból, és a tüdőből. Édesköménnyel és Korianderrel együtt megszünteti a hányást, böfögést, savfelöklendezést, szünteti a remegést, nyugtatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját.

A Kálmosgyökér a szövetre, az izomra, a zsírra, a velőre, az idegre, mirigyrendszerre, és a nemi szervekre hat. Hatását az idegrendszeren, a légzőszerveken, az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a nemi szerveken keresztül fejti ki. Serkentő, fiatalító, nyálkaoldó, pangáscsökkentő, idegerősítő, görcsoldó, erősítő, hánytató hatással rendelkezik. Segíti a (prána), szellemi életerő áramlását. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). Megtisztítja, újjáéleszti, és fiatalítja az agyat és az idegrendszert. Élénkíti az agy vérkeringését, növeli a felfogóképességet, és az emlékezetet pontosítja. Elmefejlesztő gyógynövény. Az eredetileg is testes testalkatú (Kapha) egyének ifjítója. A beszéd, az intelligencia, és önkifejezés gyógynövénye. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Serkentő, szélhajtó, vértisztító, sebgyógyító, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható emésztési nehézségek és fertőzések, keringési elégtelenség, köhögés, menstruáció kimaradás, garathurut, cukorbetegség, ízületi gyulladás, vérképzési zavarok, vérszegénység, sebek, zúzódások esetén. Tisztítja az összes csakrát, és szabaddá teszi a meridián utakat. Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza. Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. A lassú emésztésű, hízásra hajlamos, telt testalkatú egyének (Kapha) legjobb gyógynövénye. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre. Erőteljesen serkenti a vérkeringést, az emésztést, szünteti a hideg érzést. Táplálja az erőt adó anyagcsere folyamatokat (Agnit). A Kapha (lásd Telt testalkat) alkatúak jó gyógynövénye, főleg rendellenes (Sama), a szokásostól eltérő, állapotok esetén. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

A kerti Ruta hat a plazma-szövetekre, az izomra. Erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Európa egyik legjobb erősítő gyógynövénye. 1 evőkanál füvet forrázzunk le ˝ liter forró vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük. A Kapha (lásd telt testalkat) erősítő, szövetmegújító, fiatalító gyógynövénye. Elővigyázattal használható, erős hatású gyógynövény! Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

Az Orvosi Ziliz, súlyosbodást hozhat, erősen elhízott, testes egyéneknél, túlzott nyákosodást váltva ki.

A Mezei Zsurló a szövetekre, a vérre, a zsírra, és a csontra van hatással. Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren és a légző rendszeren keresztül fejti ki. Hűtő hatású. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy kórokozót. Pár nap alatt a fürdők csökkentik a porckorong kopásából eredő gerincfájdalmakat is. A megerőltetett hát miatt, a vese préselődik, „fáj”, és ez jelentkezik a gerinc melletti idegekben, sőt a nyak és váll részekben merevséget is okozhat. Ez a buszvezetők, traktorosok, nehézgépkezelők betegsége, de sokat cipelő, vagy túlhízott személyeknél is ez a gerincbántalom oka. Külsőleg is használható felmelegítve, kis párnácskába téve. A kötőszöveteket és az idegeket is felszabadítja. Hat a fejfájásra, a kar zsibbadására, vagy a csípőre, keresztcsontra téve, megszünteti a láb zsibbadását. A Kapha (lásd Telt testalkat) számára megfelelő gyógynövény. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

 

 

TERHESSÉG

A Borókabogyó használata óvatosságot igényel, vesegyulladás (nefritis), epilepszia, és terhesség ideje alatt (serkentő, és vérbőséget okozó hatása miatt) fogyasztása nem javasolt.

A Fekete üröm, a női nemi szerveket fiatalító, görcsoldó, vértisztító, vérzéscsillapító, és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Használható menstruációs zavarok, meddőség, vetélés, koraszülés meggátlása esetén. Melegíti az alhas tájékát és erősíti a méhet, oldja a méhre hatással lévő, izgulékonyságból eredő nyomást. Különleges hatása, hogy erősíti a magzat megtapadását az anyaméhben, méherősítő hatása révén. Túlzott soványságból eredő ideges túlérzékenység, öklendezés, görcsölgetés, toxikózis esetén nagyon ajánlott. Óvatosan vagy egyáltalán ne használjuk, méh fertőzöttsége és gyulladása esetén, előbb a fertőzést kell felszámolni. Ne használják hosszú távon, túlfűtött, elhízott, köpcös testalkatú egyének, megemelheti a vérnyomásukat. Túlzott használata senkinek nem ajánlott, az Ürömfélék legvégül, agyi elbutulást, testi, szellemi leépülést okoznak.

A Gyömbér, serkentő, gyomorerősítő, hányinger elleni, és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható hányás, böfögés, rossz ízérzékelés, hasi fájdalom, fejfájás, száj- és nyelv lepedék esetén. Cukorral alkalmazva gyomor és epehányás ellen használható. Konyhasóval keverve a kiszáradást és szorulásokat, gyógyíthatjuk vele. A Gyömbér az emésztőrendszer betegségei esetén tea vagy por bevételével, elsőrangú. Óvatosan alkalmazzuk gyulladásos bőrbetegségek, magas láz, vesebántalmak, vérzések és fekélyek esetén, erősen hevítő hatása miatt. Terhességi hányás, és toxikózis esetén is alkalmazható kis adagokban, a szájban porként, kis vízzel bevéve, megforgatva.

A Kardamom mag Édesköménnyel és Korianderrel együtt megszünteti a hányást, böfögést, savfelöklendezést. Terhesség esetén is alkalmazható, toxikus hányásnál bevált csillapító (a szervezet és a vér mérgezettségére utaló jel). A Kardamom serkenti és tisztítja a vért. Kitűnő gyógynövény az egész testre vonatkozó energiaáramlás (prána) megindításában és normalizálásában. Óvatosan használható külső és belső fekélyes betegségek esetén, valamint köpcös testalkatú egyének (főleg, ha túlzott súlyfelesleggel rendelkeznek) csak kúraszerűen fogyasszák.

A Kálmosgyökeret óvatosságból ne használjuk terhesség idején, és szoptatás első hónapjaiban (Édesgyökér kis adagokban használható). Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel.

Koraszülésre hajlamos nőknél terhesség megtartásában, és a méhszalagok megerősítésében segít a Palástfű. A harmadik hónaptól Palástfű teát kell fogyasztania minden olyan nőnek, akinek ilyen problémája van. Gyógyít minden altesti gyulladást, lázat, égést, gennyedést, fekélyt és törést.

A kerti Rutát egyáltalán ne használjuk terhesség esetén. Nagyon erős serkentő, és vérbőséget okozó tulajdonsága miatt.

A Szegfűszeget, hosszútávon ne használjuk gyulladásos állapotok, magas vérnyomás, magas Pitta (lásd KÖPCÖS TESTALKAT) esetén. Terhesség idején sem belsőleges, sem külsőleges használata nem javasolt, még párologtatóban is tilos. Ne használjuk, csak ha a szülést szeretnénk elősegíteni vele. Szülést könnyítő hatással rendelkezik. Irritáló lehet, igen hevítő.

A Szerecsendiót ne használjuk terhesség ideje alatt, összehúzó hatása miatt vetélést okozhat.

 

 

TESTÁPOLÁS: Lásd SZÉPSÉGÁPOLÁS:

  

TETVESSÉG: Lásd: FEJTETVESSÉG

 

TÉRDIZÜLET: Lásd ÍZÜLET, LÁB

 

TÉVESZMÉK

A Mezei Zsurló a szövetekre, a vérre, a zsírra, és a csontra van hatással. Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren és a légző rendszeren keresztül fejti ki. Hűtő hatású. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. A vese és húgyutakra fertőtlenítő, átmosó, tisztító hatással van. A Zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. A depressziósok és váltakozó dührohammal vagy téveszmékkel kezelt betegeket kivizsgálva, megállapították, hogy 80% fölött, egyben vese kiválasztási zavarral, vesezsugorral, vesemedence gyulladással is küzdenek. A mellékvesehormon adására idegi problémájuk teljesen megszűnt. Ennek felismerése segítette az ideggyógyintézeti kezeltek, és a továbbiakban, az alkoholisták és kábítószer élvezők hasonló tüneteinek a megszűntét is. Napi 2-3 csésze vese, idegerősítő és gyulladásgátló teakeverékkel, elkerülhető a zárt intézetben való tartós elhelyezés. Megelőzésként minden embernek naponta egy csésze Zsurlóteát kellene fogyasztania kúraszerűen. Csalánnal együtt még eredményesebb megelőző hatása. Így elkerülhetők lennének a reumás, köszvényes és idegfájdalmak. Kiűzi az agyból és idegekből a felgyűlt hőt, és a tüzes érzelmeket. A Pitta (lásd Köpcös testalkat) jó gyógynövénye, főleg magas Pitta esetén. A Kapha (lásd Telt testalkat) számára is megfelelő gyógynövény. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.

 

 

TINÉDZSER: Lásd PUBERTÁS

  

TÍFUSZ

A tífusz baktériumos fertőzés, lappangási ideje 14-18 nap. Magas láz, és elesettség jellemzi. A lépben és a vesékben tartósan megmaradhat, és állandó hordózóvá válhat a beteg.

 

Legveszélyesebb kísérő tünete a bélvérzés és a bél-átfúródás. Ennek megakadályozására legjobb gyógynövényünk a Fagyöngy teája. A Fagyöngy teája csillapítja a bélvérzést, még tífusz vagy vérhas esetén is.

A Gyömbér minden szövetelemre hat. Hatását az emésztőrendszeren és légzőszerveken keresztül fejti ki. A Gyömbér az egész szervezetre összehangoló és gyógyító hatással van. Minden betegség esetén használható. Mézzel csökkenti a nyákos, hurutos betegségeket, cukorral alkalmazva gyomor és epehányást, konyhasóval keverve a kiszáradást és szorulásokat. Óvatosan alkalmazzuk gyulladásos bőrbetegségek, magas láz, vesebántalmak, vérzések és fekélyek esetén, erősen hevítő hatása miatt.

A Körömvirágot belsőleg – teaként – a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgörcsök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás, vízkór és vérvizelés esetén alkalmazzák. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen is segít a teája. A paratyphus kórokozójára is hat. Tünetei: krónikus hasmenés, lesoványodás, látásromlás, táplálkozási nehézségek. Ebben az esetben aktív ivása javasolt, egy héten keresztül.

A Kálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával.

A Medvehagyma-cseppek (eszencia) sokféle betegséget elmulasztanak, 10-12 cseppet vegyünk be belőle kevés vízben. A Medvehagyma az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Hosszú távon való használata javasolt.

Az Útifű-szirup megtisztítja a vért a kórokozóktól és a salakanyagoktól. Kúraszerűen kell használni, minden étkezés előtt felnőttek egy evőkanállal, gyerekek egy teáskanállal igyanak meg belőle.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.